VAD ÄR KOLESTEROL?

VAD ÄR KOLESTEROL1

Ordet kolesterol används i allmänhet om flera saker, och det är kanske anledningen till att man kan bli lite förvirrad när man hör ordet ”kolesterol”.

Kolesterol är ett fettämne och det betyder egentligen bara att det inte kan lösas i vatten. Andra fetter är vaxer och fettsyror (vanligtvis sammansatta i mono-, di- eller triglycerider med en, två eller tre fettsyror). Triglycerider utgör huvuddelen av fettet vi äter, oavsett om det är smör, margarin eller växtbaserade oljor. Det finns kolesterol i maten – t.ex. i ägg, skaldjur, mejeriprodukter och kött – men vår kropp kan även producera det själv. Ungefär en tredjedel av det kolesterol som finns i vår kropp har vi producerat själva.

Ämnet kolesterol är även en viktig del av kroppens alla celler, men omvandlas dessutom till nödvändiga ämnen som stresshormonet kortisol, könshormoner (kvinnliga och manliga) och inte minst till D-vitamin

Förutom att beskriva detta relativt enkla ämne används termen ”kolesterol” även om de mycket komplexare partiklarna i blodet som transporterar runt fett och kolesterol i blodomloppet.

Fett är ett viktigt ämne, bl.a. för att producera energi när vi ska jobba. Fettet kommer in via maten och ska absorberas i våra tarmar och transporteras runt i blodet till de ställen där det ska omvandlas till energi eller lagras för senare användning.

Eftersom blod mestadels består av vatten kan man förstå att transport av fetter i blodet orsakar problem. Därför måste fettet ”packas in” i små partiklar som består av kolesterol och protein, där fettet lagras. Lite i stil med fett som emulgeras av diskmedel när man diskar en kladdig tallrik.

Dessa partiklar kallas lipoproteiner och finns alltså på ett annat ställe där kolesterol har en nödvändig funktion i kroppen. Men lipoproteiner är inte nödvändigtvis bra om det finns för mycket av dem och särskilt om det är av fel typ.


Så lipoproteiner kallas ofta bara ”kolesterol” eller ”blodkolesterol” eller ”blodfetter”.

Fettämnenas resa i kroppen

När fetter ska absorberas från våra tarmar måste de ”packas in” så att de kan transporteras runt i den vattenhaltiga miljön som vår kropp utgör.  Det sker i tarmen med hjälp av galla, som produceras i levern.  Galla är rik på kolesterolhaltiga ämnen som används för att producera små ”bubblor” av fett (kylomikroner). Dessa bubblor transporteras via lymfan och vidare in i blodomloppet, där fetterna skickas ut till kroppens celler så att de används som tidigare beskrivits.

När fetterna har åkt runt i blodomloppet fångas de upp av levern, som sedan bildar partiklar med högt innehåll av fett (triglycerider). Dessa partiklar går under namnet VLDL (Very Low Density Lipoprotein). När de sedan skickas ut via blodomloppet till kroppens olika delar frigör de fettsyror till cellerna och blir gradvis mer kolesterolrika – och kallas då LDL (Low Density Lipoprotein). Nedan hittar du lite information om de tre olika lipoproteintyperna.

VLDL Kolesterol

VLDL-kolesterol är relativt stora partiklar som framför allt transporterar fett. Mängden VLDL-kolesterol varierar något. Men om det finns för mycket av det under för lång tid och om du dessutom är överviktig och kanske har lite högt blodtryck samt en tendens till förhöjt socker i blodet, kan risken för bekymmer med blodcirkulationen öka något. Ofta kan en bantningskur och tillskott av fiskolja sänka mängden VLDL-kolesterol.

Det bör nämnas att om du dricker (för) mycket alkohol ökar mängden fett i blodet – det minskar igen om du minskar intaget av alkohol.
LDL KOLESTEROL
LDL-kolesterol är mindre partiklar än VLDL och transporterar framfört allt kolesterol. LDL-kolesterol har fått smeknamnet ”det onda” kolesterolet eftersom det särskilt är vid för höga värden av LDL, som risken för cirkulationsproblem ökar.
 
Många läkemedel syftar därför till att förhindra bildandet av LDL eller att sänka mängden i blodet.
HDL KOLESTEROL
HDL-kolesterol – ingår i den så kallade ”omvända kolesteroltransporten”. HDL-partiklarna är så små att de kan ”sippra” in genom cellerna i blodkärlsväggen och ut på andra sidan, varefter de matas tillbaka till levern. Det intressanta är att HDL-kolesterol på sin väg genom blodkärlen kan lösa upp några av de avlagringar som vi kallar åderförkalkning, men som snarare borde kallas åderförfettning. Det finns ett omvänt förhållande mellan VLDL och HDL-kolesterol, så om man sänker VLDL är det väldigt normalt att HDL-kolesterolet stiger. Så det ska alltså helst finnas mycket HDL-kolesterol eftersom det skyddar cirkulationssystemet.



MÅNGA FAKTORER

Kolesterolhalten i blodet är bara en av flera faktorer som bör beaktas vid bedömningen av hur bra cirkulationssystemet mår. Ålder och kön är två faktorer som tyvärr inte går att göra något åt. Å andra sidan kan man undvika att röka, ändra sin kost med mindre mättat fett och mer grovt och grönt och vara fysiskt aktiv, vilket är tre viktiga faktorer som skyddar cirkulationssystemet. Slutligen har vi blodtrycket och kolesterolnivåerna som ofta påverkas i en bra riktning om man går ner i vikt och samtidigt motionerar mer. Men i vissa fall rekommenderas man att behandla dessa riskfaktorer medicinskt.

Lipinorm A-800 och Mezinas övriga produkter är avsedda att vara ett komplement till en hälsosam kost och livsstil.

KOLESTEROLFÖRHÅLLANDE

Om du har mätt ditt kolesterol får du normalt veta mängden triglycerid (dvs. fett) och den totala
mängden kolesterol. Dessutom får man säkert veta mängden LDL och HDL.
 
Naturligtvis kommer din läkare att hjälpa dig att förklara vad dessa siffror betyder, men det finns ett enkelt sätt att bedöma om du har ökad risk för cirkulationsproblem baserat på dina kolesterolnivåer. Du kan dela siffran för totalt kolesterol med HDL. Siffran bör helst vara under 3,5–4.
 
Du kan även dela siffran för LDL med HDL. Den siffran ska helst ligga under 3. Om HDL även är över 1 (mätt som millimol/l) är du förmodligen väl skyddad.
Rulla till toppen

Indtast venligst din søgning nedenfor for at søge på varer.

Indtast venligst din søgning nedenfor for at søge på varer.

Bliv ringet op

Udfyld dine kontaktoplysninger nedenfor og bliv ringet op ang. at blive forhandler.

Ønsker du at blive forhandler af Mezinas produkter?